top of page

Comunicatii radio – principii si aplicabilitate in DCS World


In acest articol ne propunem sa explicam principiile de baza ale comunicatiilor radio, cand se folosesc, cum se folosesc si mai ales de ce se alege o anumita frecventa si modulare pentru comunicarea radio.


Frecvente - VHF si UHF

In primul rand discutam de tipul frecventei care poate fi VHF (Very High Frequency) si UHF (Ultra High Frequency).

VHF - Sunt unde electromagnetice cu frecvente cuprinse intre 30MHz si 300MHz. Aceasta banda de frecvente este folosita in special pentru comunicatii terestre de mare distanta, precum cele maritime, navigatie aeriana (VOR, ILS).


UHF - Sunt unde electromagnetice cu frecvente cuprinse intre 300MHz si 3000 MHz (3GHz). In aceasta plaja de frecvente se intalnesc in mod normal transmisiunile TV, retelele de telefonie 3G/4G, GPS, Wi-FI, si multe alte aplicatii. Undele radio UHF au nevoie intotdeauna de o vizibiliate directa intre emitator si receptor. Vor fi intotdeauna blocate de un obstacol major, cum ar fi un deal/munte, in acelasi timp insa au o putere mai mare de penetrare prin ziduri sau coroanele copacilor, facilitand astfel receptia in interiorul cladirilor.


Evident acestea nu sunt singurele plaje de frecventa, spre exemplu frecventele mai mici de 30MHz se numesc HF (High Frequency, intalnite la aeronavele din prima genreratie sau chiar in Mi-8), iar frecventele mai mari de 3GHz se numesc SHF (Super High Freqeuncy). Aici insa vom discuta doar de spre ceea ce ne intereseaza si anume VHF si UHF.

In practica exista o zona “gri” in jurul frecventei de 300MHz unde VHF si UHF se intrepatrund in sensul ca pot lua valori unul de la celalalalt.


Datorita frecventelor mai mari, UHF poate transporta o cantitate mai mare de date, dar in acelasi timp au un grad de atenuare mai mare decat VHF . Astfel desi cu o calitate mai slaba a semnalului, undele VHF calatoresc pe o distanta mai mare decat UHF (daca vorbim de aceeasi putere de transmisie).

Modulare - AM si FM

Avand o idee despre diferentele intre cele doua tipuri de frecvente, vom continua sa discutam despre modularea undelor radio si anume AM (Amplitude Modulation) si FM (Frequency Modulation)


AM înseamnă Amplitude Modulation, iar FM reprezinta Frequency Modulation. Ambele tehnici sunt utilizate pe scara larga pentru difuzarea semnalelor radio ce sunt transmise sub forma de unde electromagnetice. Diferenta de baza dintre aceste doua tehnici este ca în AM, amplitudinea undei din semnal este modulata pentru a trimite informatiile prin semnale radio. În timp ce, în ceea ce priveste FM, nivelul de frecventa al undelor este modulat, iar informatiile care sunt cel mai probabil sunetul, sunt codificate prin modificare frecventei semnalului. De observat ca in cazul AM/FM nu se discuta despre o plaja de frecvente ca in cazul VHF/UHF cele doua notiuni frecventa/modulare fiind complementare. In Imaginea de mai sus componenta "signal" poate fi asociata cu VHF sau UHF, iar in interiorul acesteia se regasesc modularile AM si FM. Terminologia intalnita este sub forma VHF AM sau VHF FM, etc.

Din punct de vedere “zgomot” semnal, AM este mai susceptibil la interferente (modificari in amplitudine), in timp ce in cazul FM interferentele sunt eliminate, luandu-se in considerare doar frecventa undelor. Astfel calitatea sunetului in AM este mai slaba decat cea in FM. De asemenea modularea AM asigura o distanta mai mare de transmitere, cu pierdere de calitate evident, in timp ce modularea FM asigura un nivel calitativ mai bun al transmisiunilor dar pe o distanta mai mica.


Aplicabilitate in DCS World

Ca si aplicatie a celor de mai sus in DCS World, vom analiza in continuare sistemul radio al A-10C Warthog, acesta fiind unul din cele mai complexe si mai bine echipate aeronave in acest simulator.

A-10C Thunderbolt are disponibile doua echipamente radio tip AN/ARC-186 VHF, si un AN/ARC-164 UHF. Aceste echipamente pot fi folosite atat pentru comunicare voce criptat sau liber, precum si pentru navigatie ADF.


Cele doua AN/ARC-186 VHF au cate 20 canale prestabilite, dar si posibilitate de a seta manual frecventa dorita. Aceste radiouri pt fi folosite atat pentru comunicatie aer-aer cat si aer-sol. Ca si diferenta intre cele doua este modularea folosita. Astfel Radio1 – VHF/AM are o plaja de frecvente intre 116-151.975 MHz si este folosita in principal pentru comunicatia aer-aer, sau cu centrele de navigatie de la sol. Radio 2 VHF/FM foloseste frecvente in gama 30-76Mhz si este folosita in principal pentru comunicarea la sol cu operatori JTAC. De observat ca oricare din cele doua echipamente fizice din AN/ARC-186 pot fi folosite fie in AM, fie in FM avand un comutator in stanga jos pentru stabilirea modularii.


Echipamentul AN/ARC-164 UHF functioneaza in plaja de frecvente 225-399.975 MHz. Acest echipament este folosit in principal in pentru comunicara cu escadrila din care faceti parte. De remarcat ca in cazul acestui echipament nu se specifica tipul modularii deoarece aici se foloseste doar FM.


Evident, fiecare aeronava are sisteme radio usor difierite, dar in cele din urma cunoasterea frecventei si modularii sunt tot ce trebuie sa stiti sa operati pe acestea.


Un alt detaliu demn de a fi mentionat este ca frecventele radio se supun unor metode de licentiere, iar incalcarea acestora reprezinta cotraventie grava. Spre exemplu exista plaje de frecvente militare, transmisii TV, emisii radio FM (radiouri publice), telefonie, radio amatori, etc. O exceptie este reprezentata de frecventa 2.4GHz, care este publica, poate fi folosita de oricine, de unde si faptul ca mai toate echipamentele noastre IT si gadgeturi o folosesc.


SRS - Simple Radio Standalone

Un ultim aspect de mentionat este legat de SRS (simple radio standalone) pentru DCS. Aceasta “mica” aplicatie open-source aduce in acest simulator cateva beneficii extraordinare ce ne ajuta in imersia noastra virtuala. Astfel, functie de frecventele si modularile alese veti putea auzi distorsiuni de diferite intensitati in functie de distanta, obstacole. Fiind complet integrat, operarea frecventelor SRS se face cu ajutorul radiourilor din aeronave, avand astfel o experienta de utilizare complet transparenta. Singura exceptie o fac aeronavele din Flaming Cliffs 3, care nu au cabine interactive. Mai multe detalii pentru configurare gasiti cautand pe Google.


Concluzii

Sper ca acum vom putea intelege mai bine de ce aeronavele au mai multe tipuri de echipamente radio, si mai ales ce trebuie sa folosim functie de misiunea sau actiunea pe care o avem de facut la un moment dat. Mai punctez inca o data faptul ca in DCS veti intalni si frecvente din spectrul HF in special la aeronavele rusesti din prima generatie si chiar MI-8. Aceste frecvente sunt folosite in special pentru navigatie ADF, si le veti putea gasi active in balizele radio ale unor aeroporturi.

397 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page