top of page

02. Documentatie si Setari initiale

Updated: Oct 30, 2019

Prin acest articol voi incerca sa va prezint unde gasiti informatiile de care aveti nevoie pentru a incepe sa va faceti primele setari. Nu vad rostul reproducerii acelor materiale, care sunt deja foarte bine facute, pe acest site. Parcurgand documentatia ne veti ajuta si pe noi ceilalti prin faptul ca vom putea comunica folosind o terminologie comuna. Evident, in momentul in care ceva este neclar nu ezitati sa ne contactati preferabil pe canalul nostru Discord.



Unde pot gasi documentatia

Pentru a gasi toate documentatiile oficiale faceti o cautare simpla in Windows Explorer in directorul unde ati instalat DCS World folosind ca si cuvant de cautare “ *.pdf ” si veti avea rezultatul din imaginea din dreapta.

Mai jos voi incerca sa fac lumina in structura acestor manuale.

  1. DCS User Manual - aici veti gasi explicatii detaliate pentru toate meniurile si setarile de baza. Parcurgerea acestui document este obligatorie.

  2. DCS GND Chart - un document special ce contine datele tuturor aeroporturilor de pe harta Caucaz, cum ar fi pozitie (LNG/LAT), ILS, TACAN si multe alte informatii necesare in navigatie. Pentru alte harti vor fi documente similare dedicate.

  3. Manuale aeronave – Fiecare aeronava are propriul ei manual. Este obligatoriu sa-l parcurgeti altfel veti avea probleme in a intelege sistemele de la bord. Pe langa prezentarea generala a aeronavei manualele contin si toate procedurile necesare pas cu pas pentru pornire, decolare, aterizare, comunicatie, armament, avionica etc.

  4. Documentatii misiuni/campanii – in cazul in care achizitionati astfel de module veti gasi contextul detaliat al misiunilor ce va trebui sa le executati. Uneori sunt prezentate chiar ca o poveste, ceea ce face ca lectura sa fie foarte placuta.


Detalii demne de mentionat

Doresc sa va supun atentiei cateva detalii referitoare la setari care pot fi trecute usor cu vederea dar care fac o diferenta mare atunci cand le veti cunoaste.



Aproape fiecare modul are si un TAB dedicat in sectiunea Special. Sunt setari menite sa compenseze putin realitatea simularii si depinde de voi daca le vreti active sau nu.




Setarile controlerelor si functiilor se fac pentru fiecare aeronava in parte. Nu exista setari care sa se aplice la toate deodata. Spre exemplu “Landing Gear” desi va fi regasit la toate modulele, trebuie setat pentru fiecare in parte.



Layer General in sectiunea Controls - in ciuda numelui aceste setari sunt suprascrise (override) de setarile fiecarui modul in parte. De principiu nu sunt necesare customizari in acest grup de functii.



UI Layer in sectiunea Controls - aici gasiti cateva setari esentiale in special pentru cei ce folosesc VR. Centrare casca, VR zoom, emulare mouse… etc. Aceste setari sunt unice si se aplica global.



159 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page