top of page

03. Cum instalam mod-uri

Updated: Nov 1, 2019

DCS World la fel ca multe alte jocuri modulare ("sandbox") accepta mod-ing. Acest lucru inseamna ca este la indemana utilizatorilor de a-si aplica orice modificari doresc pentru o experienta diferita de cea originala. In timp ce pentru "SinglePlayer" fiecare este liber sa aplice orice fel de modificari doreste, nu acelasi lucru se poate face si in "Multiplayer". Motivul este unul simplu, si anume se evita a se trisa.


Serverele DCS World au o functie numita "Integrity Check" si veti observa ca cele mai multe au aceasta optiune activa. Inainte de a trece la cateva detalii de instalare a mod-urilor e bine sa aveti in vedere tabelul alaturat pentru a intelege tipurile principale de mod-uri pt DCS si cum afecteaza ele verificarea integritatii in multiplayer. Trebuie stiut ca fiecare mod va contine in instructiunile de instalare si informatia necesara in cazul in care "Integrity Check" va fi afectat.



Acum, pentru ca stim in linii mari ce putem modifica, trebuie sa stim si unde putem gasi aceste mod-uri. Producatorul Eagle Dynamics a creat o biblioteca gratuita pentru utilizatorii DCS de unde putem descarca orice ni se pare interesant si unde putem in acelasi timp sa ne aducem si noi contributia incarcand lucrarile noastre pentru ceilalalti.










Deoarece numarul modificarilor instalate poate creste in timp, exista sanse mari sa pierdem controlul a ceea ce avem. Atunci cand DCS isi face actualizarile automate, sau optiunile pentru Clean/Repair trebuie rulate in cazul in care sunt erori de functionare, aceste pot afecta mod-urile instalate prin suprascriere sau stergere completa.

Din fericire exista o modalitate foarte simpla de control, prin folosirea aplicatiei numita OvGME. Aceasta este o aplicatie gratuita extrem de buna, ce nu trebuie sa lipseasca nimanui. Detaliile de instalare le veti gasi in fisierul "readme" al aplicatiei, asa ca va voi prezenta doar o "buna practica" de utilizare.


Dupa ce ati instalat OvGME, trebuie in primul rand sa faceti un Snapshot din meniul Config ->Snapshot. Acest lucru este obligatoriu pentru ca aplicatia sa stie care sunt fisierele originale ale DCS.


Instalarea DCS World va avea intotdeauna doua directoare principale:


Core Engine - ..\Eagle Dynamics\DCS World Open Beta

User Settings - ..\Users\UserName\Saved Games\DCS.openbeta



Datorita acestei structuri trebuie sa avem in OvGME doua profile separate, practic pentru fiecare dintre cele doua de mai sus. Incepeti prin a crea manual doua directoare ce vor contine sursele mod-urilor. In cazul de fata DCS Mods se refera la moduri ce se vor duce in Core Engine, in timp ce DCS Saved Games Mods, evident pentru User Settings.




Urmatorul pas este sa creati 2 profile separate in OvGME, dupa cum se poate observa in foto alaturate.




Ultimul pas este popularea cu moduri si activarea lor.


Secretul functionarii corecte a acestei aplicatii consta in felul in care sunt pregatite modificarile. Aceasta aplicatie nu face altceva decat sa copieze ceea ce este in directoarele sursa catre directoarele jocului. De aceea este imperios ca structura de directoare a mod-urilor sa fie identica cu cea a DCS World, singura diferenta posibila fiind doar la primul nivel, care se va concretiza ca si nume in lista de mod-uri.

Structura Mod "RoAF AllLiveries" si legatura catre Core Engine

Atunci cand descarcati mod-uri din bibiloteca principala, veti gasi de regula si instructiuni de instalare. Unele instructiuni spun ca sunt "JgSME/OvGME ready", ceea ce inseamna ca le puteti copia asa cum sunt in directoarele sursa de moduri. In alte cazuri se indica o "cale" completa unde trebuie copiate fisierele. Pentru acest caz,trebuie sa creati manual structura de directoare indicata in OvGME, in unul din cele doua profile sursa, iar in final copiati continutul modului in noua structura.

Singura problema posibila pentru care un mod nu se activeaza ar fi doar in cazul in care "calea" nu este corecta.


IMPORTANT: Inainte ca DCS World sa-si faca update trebuie dezactivate toate mod-urile. Dupa instalarea update-ului trebuie rulat din nou "Snapshot" din OvGME. In final se pot reactiva mod-urile.


In incheiere va prezint doua exemple pentru a intelege tipul de mod-uri ce vor face parte din fiecare dintre cele doua profile descrise mai sus:

Mod-uri de tip scheme de culori, sunete, texturi vor merge catre Core Engine

De regula tot ce este inseamna mod de tip obiect/aeronava vor intra in profilul User Settings






287 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page