top of page

06. Configuratie PC pentru simulatoare

Updated: Jul 4, 2021

In acest articol voi incerca sa explic in linii mari ce anume trebuie sa luati in considerare atunci cand va ganditi sa va configurati sau sa va imbunatatiti PC-urile voastre pentru a rula decent orice simulator.


Evident, toti producatorii de jocuri afiseaza o configuratie minima si una recomandata, ambele putand fi puncte valide de plecare. Dar sunt aceste recomandari suficiente?

In loc sa va prezint cifre concrete, ceea ce puteti gasi dealtfel pe internet ca si review-uri, eu va voi explica cum ajuta fiecare componenta in parte experienta voastra de joc.


Procesorul - CPU

Impactul principal al performantei unui procesor este asupra vitezei cu care ruleaza acesta scripturile unui joc. Cum putem sti cat de multe scripturi sunt rulate? Ei bine, este relativ simplu. Daca avem misiuni dinamice, cu multe trigere de programare, calcule de management economic, etc... ei bine aceste misiuni sunt foarte dependente de viteza procesorului. Ca sa dau un exemplu, simulatoarele auto in general au impact minim asupra procesorului, in timp ce jocurile de strategie au impact mult mai mare, fiind necesare foarte multe calcule de management economic, de pozitionare a unitatilor si estimare a interactiunii intre acestea. In cazul DCS World trebuie stiut ca in general toate misiunile au foarte mult scripting, asadar un procesor cu o viteza mare va fi de un real ajutor.


Memoria - RAM

Cu cat mai mult cu atat mai bine, evident. In zilele noastre cei 16GB RAM sunt deja normalitate. Totusi in cazul simulatoarelor, datorita cantitatilor mari de texturi ce trebuie incarcate/descarcate in permanenta de pe unitatea de stocare, cei 16GB sunt la limita de jos. Iar daca mai doriti sa jucati si pe nivele de calitate superioare, cu siguranta nu vor mai fi de ajuns. Astfel, 32 GB este o recomandare care va pune la adapost de orice fel de posibile "gatuiri" ale performantelor. Frecventa memoriilor nu are o influenta foarte mare, dar trebuie intotdeauna sa fie in sincron cu caracteristile procesorului.


Unitatea de stocare - SSD

SSD-urile au devenit normalitate si nici nu se mai pune in discutie rularea jocurilor de pe HDD-uri. Unitatea de stocare este importanta in special la incarcarea jocului sau a misiunilor. Viteza cu care pune la dispozitie datele catre RAM si CPU va afecta evident timpii de incarcare. Simulatoarele sunt cunoscute ca folosesc cantitati impresionante de texturi, de unde rezulta ca viteza de transfer este critica. La momentul scrierii acestui articol exista doua tipuri principale de SSD-uri:

  • cu interfata tip SATA - au o rata de scriere/citire in jurul a 500MB/s

  • cu interfata tip PCIe - cunsocute ca si NvME, si au o rata de transfer ce poate urca si la 3600MB/s

Ambele interfete se pot gasi in formatul fizic M.2, dar aveti grija si cititi specificatiile atat ale placilor de baza cat si ale SSD-urilor cu foarte mare atentie.


Placa grafica - GPU

Spre surpinderea unora, doar placa grafica singura nu poate face minuni. PC-ul trebuie echilibrat, astfel incat o placa video performanta sa poata primi suficiente date dinspre celelalte componente CPU/RAM/SSD. O placa video HighEnd pe un sistem vechi de 6 ani se numeste risipa de bani si va putea fi folosita doar sub capacitatea ei reala. Acestea fiind spuse, la ce caracteristici ne uitam pentru placile video:

  • in primul rand la cantitatea si viteza memoriei acesteia. Din cauza acelorasi texturi mentionate anterior, memoriile sunt un factor cheie. Evitati pe cat posibil placi video sub 6GB VRAM.

  • in al doilea rand frecventa GPU-ului. Acesta e cea care se ocupa de randarea finala pe care o vedeti pe ecrane, asadar cu cat mai puternic cu atat mai bine (dar nu uitati de echilibrarea cu restul componentelor)

  • in al treilea rand numarul de CORE-uri (nuclee) din interiorul GPU-ului. Cu cat mai multe cu atat mai bine.

  • si nu in ultimul rand latimea magistralei PCIe. Pot fi cu latime de banda 128/256/384/512 biti, dar si valori intermediare. De fapt ar fi trebuit sa fie prima optiune pe care sa o luati in considerare, latimea magistralei fiind cea care permite un flux de date mai mare sau mai mic dinspre CPU/RAM si invers. In general, cu cat placile video sunt mai performante cu atat latimea de banda este mai mare.


Placa de baza (motherboard) si sursa de alimentare

Deseori trecute cu vederea, aceste componente sunt dupa cum le spune numele, de baza. O calitate indoielnica a lor duce negresit la un sistem instabil. O placa de baza cu chipset slab nu va putea asigura latimi de banda suficient de bune pentru comunicarea optima intre celelalte componente. O sursa de alimentare slaba poate produce instabilitati in functionare si este una din cele mai frecvente probleme intalnite.

 

Alte consideratii


Exista o mare dilema referitoare la numarul de CORE-uri ale unui CPU. In prezent trebuie retinut ca jocurile sunt in general "singlethread" (cu un singur fir de executie), adica folosesc un singur CORE din procesor. De aceea performanta in singlethread este critica in acesta caz. Daca totusi in background rulati si alte programe, cum ar fi cele de video streaming, inregistrare etc, ei bine in acest caz numarul de CORE-uri incepe sa devina relevant, si cu cat mai multe cu atat mai bine.

Mai trebuie mentionat de asemenea cele doua mari API-uri grafice, si anume DirectX si Vulkan. In timp ce Vulkan este relativ nou, este in acelasi timp si revolutionar deoarece aduce in prim plan procesarea Multithread (procesare paralela, in mai multe fire de executie), putand astfel fi folosite CPU-urile la intreaga capacitate. DirectX12 este de asemenea capabil de multithread, similar oarecum cu Vulkan, in timp ce DirectX11 are o implemetare rudimentara si nefolosita a procesarii paralele.

Actualmente DCS World are Core Engine bazat pe DirectX11 (singlethread), si se stie ca se lucreaza deja pentru migrarea lui catre Vulkan, ceea ce va deschide o noua era in ceea ce priveste calitatea graficii.

Si inca ceva, Vulkan este un API open, ce poate fil folosit de toti producatorii de hardware, dar trebuie mentionat ca AMD are un cuvant greu de spus in dezvoltarea acestuia, de unde rezulta ca PC-urile bazate pe acest producator vor avea un mic avantaj.


Particularitati DCS World

Daca pentru o experienta singleplayer cu detalii grafice la minim, configuratia minima descrisa de Eagle Dynamics poate fi suficienta, nu acelasi lucru se poate spune si atunci cand treceti in multiplayer.

In cazul misiunilor de lunga durata apar foarte multe "reziduri" rezultate in urma rularii diverselor scripturi, dar si ca urmare a unitatilor sau cladirilor distruse. Toate aceste informatii sunt stocate in RAM si nu dispar pana nu se restarteaza misiunea. De aceea cei 16GB de RAM sunt obligatorii pentru multiplayer, dar ajung sa fie usor depasiti, motiv pentru care recomandarea este de 32GB RAM.

Mai trebuie stiut ca in DCS fiecare aeronava are parte de calcul in timp real al modelului de zbor, la fel pentru fiecare racheta, bomba si chiar proiectil de tun sau mitraliera... fiecare este calculat separat, si de aceea atunci cand apare "inghesuiala" totul incepe sa mearga mai incet, cu sacadari.


Voi incheia aici acest articol, nu inainte insa sa va spun ca pentru intrebari suplimentare ne puteti vizita pe canalul Guilded sau pe grupul Facebook. Link-urile sunt in sectiunea Contact in subsolul acestei pagini.


\\Abburo


208 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page