top of page

Radio setup - SRS,Vaicom,discord

Updated: Apr 24, 2020

Una dintre cele mai importante functii in DCS World este legata de comunicatii. Intr-un mediu relaxat, un canal Discord poate fi suficient pentru colaborarea intre jucatori, dar in momentul in care creste numarul acestora este necesara o eficientizare a modului de comunicare, alfel intervine haosul.


Pentru eficientizarea comunicarii, precum si pentru o utilizare cat mai buna a aplicatiilor ce simuleaza echipamentele radio, va prezint mai jos un setup interesant, zic eu.


Ca si conditie initiala, trebuie inteles ca este necesar un buton cu 4 pozitii si apasare. Aeronava A10-C spre exemplu foloseste in realitate butonul lateral cu 4 pozitii pentru comunicatii dupa cum se vede in imaginea de mai jos:



Recomand ca acest buton sa fie intotdeauna pastrat pentru comunicatii, pentru absolut toate aeronavele. Ergonomia lui este ideala pentru acest scop (nu degeaba este pozitionat in realitate acolo), iar memoria musculara va va ajuta in scurt timp sa nu mai stati sa va ganditi, ci sa actionati din instinct... putin antrenament va fi necesar la inceput.


Pentru ca solutia sa fie completa aduc in discutie trei aplicatii "3rd party" dupa cum urmeaza:


VAICOM / Voice Attack - aplicatie care preia comenzi vocale si le transpune in comenzi in joc. Foarte util mai ales pentru meniul de comunicatii bazat pe functiile F1-F12 din DCS (se va putea da comenzi wingmen mult mai natural)

SRS - Simple Radio System - aplicatie ce se integreaza natural cu radiourile din aeronave. Va fi inlocuita intr-un viitor oarecare de solutia nativa a DCS World. De fapt cred ca este vorba chiar de implementarea SRS in DCS.

Discord/Teamspeak - online party .... ma rog, intelegeti voi


Pentru fiecare din aplicatiile de mai sus gasiti foarte multe tutoriale pe Youtube, asa ca nu insist pe modul in care se configureaza.


Acum ajungem si la cum se configureaza exact fiecare din aplicatii, astfel incat ele sa poata lucra impreuna simultan. Acest material este preluat de pe forumul Eagle Dynamics.


VAICOM / Voice Attack: TX1 PTT - Mic switch forward - long press TX2 PTT - Mic switch down - long press TX3 PTT - Mic switch aft - long press

SRS: Select radio 1 - Mic switch forward - short press Select radio 2 - Mic switch aft - short press Select radio 3 - Mic switch down - short press PTT - Mic switch push - long press DISCORD: Set on voice activated / Alternative secondary PTT button (preferabil) Mic switch forward - Push to mute Mic switch down - Push to mute Mic switch aft - Push to mute Mic switch push - Push to mute


Exemplu:

Zbor cu AI Wingmen, in multiplayer.

Mic switch forward long press - va permite VAICOM sa trasmita comanda catre AI, in timp ce SRS si Discord vor fi pe Mute.

PTT push - va permite comunicarea cu alti jucatori prin SRS, fara ca VAICOM sa fie activat, si nici Discord.

Alternative PTT pt Discord sau Voice Activated - va permite comunicarea directa cu cei din canalul Discord, fara ca SRS sau VAICOM sa se activeze.


In caz ca "Push to Mute" suna ciudat, vedeti mai jos unde gasiti aceasta optiune in Discord



In speranta ca acest material va este de ajutor, va rog sa experimentati aceste setari. VAICOM este folosit de foarte putini, si il puteti exclude fara nici o problema, principiul ramanand neschimbat pentru celelalte.

155 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page