top of page

04. Caracteristici periferice PC

Updated: Apr 24, 2020

Acest articol va incerca sa clarifice functionarea perifericelor PC si se poate constitui intr-un ghid de achizitie in cazul in care veti fi interesati sa faceti acest lucru.


Prin "periferic PC" intelegem orice fel de dispozitiv ce se poate conecta la calculatorul vostru, cu ajutorul caruia veti putea interactiona cu simulatorul preferat (joystick, mansa gaz, palonier, volan, panou comenzi suplimentare, etc.).


Un periferic PC poate fi evaluat prin analiza a 3 aspecte principale:

  • Componenta electronica

  • Componenta mecanica

  • Ergonomie si aspect


Componenta Electronica

Trecuta de cele mai multe ori cu vederea, componenta electronica are un rol primordial in finetea pe care o va avea perifericul. Principala caracteristica este data de rezolutia controlerului care poate fi de 10, 12 sau chiar 14 biti. Acest lucru se traduce prin numarul de "pasi" posibili (valori de comanda), ce pot fi luati atunci cand mansa face o cursa completa. Evident, cu cat numarul pasi este mai mare cu atat finetea va fi mai buna. Mai jos puteti observa exact ce inseamna fiecare:

  • 2^10 bits = 1,024 valori/pasi

  • 2^12 bit s= 4,096 valori/pasi

  • 2^14 bits = 16,384 valori/pasi

Citirea numarului de pasi se face prin doua tipuri de componente:



  • Potentiometre - citirea datelor se face prin actionarea mecanica a unui cursor pe o zona rezistiva (grafit), ceea ce duce in timp la uzura.




  • Senzori Hall/MaRS - citirea valorilor se face prin modificarea campului magnetic, adica fara contact fizic direct, ceea ce face sa nu existe uzura mecanica.


Trebuie adaugat ca ambele componente pot avea diferite nivele de calitate, in sensul ca pot exista potentiometre de o foarte buna calitate cu uzura foarte redusa in timp, sau senzori Hall hipersensibili ceea ce poate avea ca efect variatia valorilor chiar si cand nu exista miscare mecanica aparenta.


Un alt element important este numarul si tipul de butoane permise de controller. Driverul standard al Windows permite controlere cu maxim 32 intrari digitale (butoane) si 8 axe analogice (potentiometru/senzor hall) pe dispozitiv. Majoritatea jocurilor PC tin cont de acest lucru si la randul lor sunt capabile sa foloseasca acest numar maxim de intrari. Exista insa posibilitatea cresterii numarului de intrari prin drivere speciale, iar unii producatori fac deja acest lucru, cum e cazul pentru VKB, Virpil, sau chiar Arduino. DCS World la randul lui este un caz special si stie sa foloseasca drivere-ele speciale, fiind practic nelimitat din acest punct de vedere. Simulatorul Elite Dangerous ca si contra exemplu, este limitat la cele 32/8 intrari per dispozitiv.


Butoanele pot fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

  • Cu revenire (momentary push)

  • Cu ramanere in pozitie (toggle switch)

  • Rotative - fiecare pozitie se materializeaza intr-un buton diferit si pot avea de la 2 la 12 pozitii.

  • Encodere - acesta este un tip special, ce arata ca un potentiometru si este actionat prin rotire. Totusi, rotirea lui creaza impulsuri electrice repetate, asemanatoare cu actionarea multipla a unui buton cu revenire . Extrem de util pentru foarte multe functii in DCS (ex. volum RWR - mai tare/mai incet, kneeboard, selector armament etc.). In practica encoderele sunt foarte intalnite la reglajul volumului dispozitivelor audio si nu numai.


Componenta Mecanica

La fel ca si componenta electronica, partea mecanica este mai putin vizibila dar cel putin la fel de importanta. Precizia "gimbal-ului" impacteaza in mod direct potentiometrul sau senzorii hall, rezultand intr-o precizie mai mare sau mai mica a valorilor citite.


Gimbal metalic Virpil T-50

Gimbal metalic VKB Gunfighter

Materialele din care sunt construite gimbalurile pot fi plastic sau metal. Mecanismele din plastic par sa fie foarte precise cand sunt noi, dar inevitabil vor dezvolta jocuri in timp, functie de modul de utilizare.









Mecanismele din metal necesita o precizie de prelucrare foarte mare, fiind deci substantial mai scumpe, dar se poate spune destul de usor ca le veti detine pe viata.






Extensie joystick 20 cm pentru VKB Gunfighter

Tot la capitolul mecanic trebuie avuta in vederea rezistenta materialelor in cazul in care va ganditi sa atasati prelungitoare joystick-urilor. Fortele de actionarea vor fi mult mai mari si exista sansa ca rezistenta materialelor sa fie depasita indiferent daca vorbim de plastic sau metal. Unii producatori specifica in clar daca se recomanda sau nu folosirea de prelungitoare. Spre exemplu Virpil WarBRD specifica faptul ca este destinat pentru "desktop use only", ceea ce inseamna ca nu se recomanda prelungitoare. In cazul special Warthog TM nu se specifica nimic, dar stim din experienta utilizatorilor ca un prelungitor de 10cm poate fi folosit in siguranta si chiar este recomandat.


Alt aspect ce merita mentionat este si "feedbackul" in mansa dat de mecanismul gimbal:

  • Feedback liniar - forta de actionare este aceeasi pe toata cursa joystick-ului

  • Feedback progresiv - forta de actionare creste pe masura ce ne apropiem de capatul cursei

  • Force Feedback - tehnologie ce permite reproducerea diverselor efecte in mansa (turbulenta, vrie, etc), precum si o variatie a fortei de actionare functie de viteza avionului


Tipuri de came


Unele joystick-uri mai scumpe permit modificarea feedback-ului liniar sau progresiv prin inlocuirea camelor din interior (ex. VKB, Virpil).

Warthog TM are feedback liniar si nu poate fi modificat.







La momentul scrierii acestui articol (noiembrie 2019), nu se mai fabrica nici un fel de joystick ForceFeedback pentru gaming. Exista insa in piata MS Sidewinder FFB si Logitech G940, doua piese extrem de vechi si foarte bune ce au implementata tehnologia FFB, dar au ca si minus faptul ca sunt pe 10 biti, deci precizie mai scazuta.


Ergonomie si aspect

Aceste doua caractersitici sunt extrem de subiective si este foarte greu sa fac recomandari. Ideal ar fi sa puteti testa voi insiva mai multe dispozitive si sa vedeti ce vi se potriveste cel mai bine. Totusi voi indrazni sa spun ca cea mai slaba ergonomie o are familia Saitek X52 (actualmente Logitech) cu toate variantele lor, iar la polul opus este Warthog TM. Pe de alta parte VKB Gunfighter MCG Pro ramane preferatul meu la acest capitol, iar VKB este cumva si autentificat de catre DCS World ca si dispozitivul lor oficial. Cand testati, aveti in vedere usurinta prin care puteti accesa toate butoanele, calitatea acestora, modul in care se apasa si cat de bine se simte momentul in care a fost apasat butonul.


Explicatiile de mai sus au facut referire in principal la joystick-uri, dar aceleasi criterii electronice, mecanice si de ergonomie se aplica si pentru celelalte periferice cum ar fi mansa de gaz, panouri de butoane suplimentare, mansa colectiva pentru elicoptere, palonier, chiar si pentru volanele auto.


Intelegand aceste aspecte sunt convins ca veti reusi sa luati o decizie avizata, alegand cea mai buna optiune prin evaluarea obiectiva a celor trei criterii tehnice, punand-ule evident in balanta cu bugetul pe care il veti aloca.


Intr-un alt articol voi face o scurta prezentare a brand-urilor reprezentative pentru periferice.

260 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page