top of page

05. Tipuri de periferice

Updated: Apr 24, 2020

Facem putina lumina in tipurile existente de periferice. Nenumarate review-uri sunt disponibile pe internet pentru toate modelele de mai jos, eu incerc doar sa le fac o scurta trecere in revista pentru a va ajuta in luarea deciziilor.

De asemenea va rog sa parcurgeti si acest articol in cazul in care nu ati facut-o deja, deoarece voi folosi cativa din termenii explicati acolo.



 

Microsoft Sidewinder FFB2

*Iesit din productie in ~2003


Incep cu favoritul meu, care a ramas #1 in lista preferintelor mele personale. A fost un joystick de top cu o implementare de exceptie a Force Feedback-ului si care a rezistat torturii mele timp de 9 ani. Dupa aceasta perioada a fost pensionat datorita functiilor limitate pe care le avea. Insa din punct de vedere functional nu a avut nici cea mai mica problema, desi constructia este din plastic, totul a functionat si inca functioneaza impecabil. Are un controller pe 10 bits, ceea ce pentru vremea lui a fost mai mult decat onorabil.



 

Logitech G940

*iesit din productie in ~2012


Acesta a fost primul sistem HOTAS pe care l-am detinut si a fost in acelasi timp si ultimul joystick cu Force Feedback ce s-a produs. Un sistem complet, cu o ergonomie foarte buna, dar cu o serie de probleme tehnice destul de urate si imposibil de corectat pentru o vreme buna. Ma refer aici la "Reversal Bug" pentru cei care doriti mai multe detalii. Controllerul lui avea de asemenea o rezolutie de 10 biti, iar stickul transmitea miscarile printr-un senzor hall, ceea ce facea ca precizia sa fie una destul de buna. Efectele FFB erau si ele foarte bune, dar as spune ca putin sub MS Sidewinder FFB2. Throttle-ul si palonierul necesitau interventii frecvente deoarece fie se rupeau firele la interior, fie cedau potentiomentrele, acestea fiind extrem de proaste si trebuiau schimbate. Personal am ajuns sa modific electronica din Throttle si palonier, reusind in cele din urma sa obtin un sistem HOTAS foarte bun.



 

Thrustmaster Warthog


De departe cel mai cunoscut sistem HOTAS, bazat integral pe senzori HALL si cu o precizie declarata de 16biti. S-a dovedit ulterior insa ca doar senzorii Hall au 16 biti in timp ce controllerul suporta doar 14 biti. Constructia exterioara a mansei este din metal, iar calitatea butoanelor il fac sa se simta intradevar ca o veritabila replica 1:1 a mansei aeronavei A-10C Warthog. Mecanismul gimbal este robust desi este facut din plastic, insa necesita ungere periodica pentru o functionare optima si contracararea fenomenului numit "stickness". Acest sistem a fost regele neincoronat in lumea simulatoarelor pana undeva in 2017. Este inca in topul preferintelor multor utilizatori, si ramane fara indoiala joystickul cu cea mai buna ergonomie a mansei.

Merita mentionat ca Aeronava A-10C Warthog a imprumutat joystickul de pe F-16 si mansa de gaz de pe F-15, in principal datorita ergonomiei dovedita de acestea in situatii reale. Acest lucru sta si la baza sucesului replicii aproape 1:1 a celor de la Thrustmaster.


 

Thrustmaster T.16000 Flight Pack


Cea mai buna optiune de buget este modelul T.16000 de la TM. Motivul este ca are practic aceeasi precizie ca si fratele mai mare Warthog, bazat fiind tot pe senzori Hall. Mecanica este integral din plastic si are tendinta de a se uza relativ repede. Numarul functiilor si butoanelor este minimal, dar acopera cu brio cerintele incepatorilor in DCS si nu numai.


 

Saitek X Family (52,55,56) / Logitech


Aceasta familie de produse a fost initial produsa de Saitek, dar este actualmente preluata de Logitech. Sunt destul de controversate, fie iti plac fie nu. Desi se lauda cu o precizie de 16 bits, nu reusesc insa sa puna cu adevarat in valoare acest lucru datorita unui design economic(os) ce lasa de dorit. Ergonomia lor este una indoielnica, iar in cazul in care nu esti posesorul unei maini mari, vei avea ceva probleme sa accesezi toate functiile fara sa misti efectiv mana pe mansa. Reusesc sa dezvolte jocuri in lagare destul de repede. Una dintre cele mai mari probleme o constituie insa consumul mare de curent din interfata USB. Acest lucru genereaza instabilitate in functionarea PC-ului si este de regula greu de identificat sursa. Se recomanda folosirea unui hub USB cu alimentare separata pentru prevenirea acestei probleme. Datorita si unui pret relativ mare raportat la calitatea lui, acest sistem face sa fie o optiune secundara intodeauna. Totusi, daca il gasiti la un pret redus poate fi cu siguranta un competitor direct pt T.16000.

Mai trebuie adaugat ca modelul X56 are ceea ce se numeste ForceFeel, adica mansa nu se misca fizic din pozitie, cursa fiind interpretata insa de un senzor de presiune ce masoara forta de apasare pe mansa. ... cum spuneam, fie il iubesti, fie il urasti ...


 

MFG Crosswind


Acesta este un palonier cu 3 axe (directie + doua frane) proiectat de un pasionat in ale simulatoarelor si produs in serie foarte mica. Este creat din materiale compozite fiind o replica a palonierului de pe FW190. Este realizat din materiale composite cu o rezistenta mecanica extrem de buna, iar impreuna cu un design bine gandit ce permite toate reglajele posibile si imposibile fac din acest palonier un produs de TOP dorit de toti cei impatimiti. Trebuie mentionat ca permite si schimbarea camei pentru a simula o apasare progresiva sau liniara, si in acelasi timp se poate regla si cat de tare doriti sa apasati. Rezolutia de 12bit este data de senzori Hall.


 

SLAW Device


La fel ca si MFG Crosswind, acesta este un alt palonier premium ale carui detalii constructive fac fata si celor mai carcotasi utilizatori. Producatorul este un alt pasionat in ale simulatoarelor si produce acest palonier in cantitati foarte mici, dar cu un pret destul de mare, chiar binisor mai mare fata de MFG. Exista mai multe modele precum cel de F-16 din aceasta fotografie dar si o replica de FW190 asemanatoare cu MFG. Constructia este integral din metal, deci e genul de device pe care il cumperi o data in viata si il lasi mostenire pentru inca 2 generatii.

Precizia acestui palonier este asigurata de un tip usor diferit de senzori, care sunt tot contactless, la fel ca senzorii Hall.


 

Thrusmaster TPR Rudder Pedals


Un alt produs premium dar de data aceasta de la Thrusmaster ca si completare pentru sistemul lor HOTAS. Aparut relativ tarziu in piata, cu un nivel de precizie ridicat, nu poate egala insa cele doua produse de mai sus. Merita mentionat aici datorita aspectului atipic si faptului ca este totusi de la Thrustmaster.


 

Leo Bodnar Controllers


Un alt pasionat de simulatoare, mai mult de curse auto de data aceasta, a creat o serie de controlere pe care le numim dupa numele lui: LeoBodnar.

Sunt controlere pe 12 bits, ce suporta 32 de butoane, 8 axe analogice si un HAT cu 8 pozitii. Acest device este detectat automat de Windows si nu necesita nici un fel de driver special. Pe langa o utilizare extrem de simpla mai permite si anumite configurari in special daca va decideti sa folositi encodere.

Se poate de asemenea configura nivelul de compensare a histerezisului indus de pontentiometre sau senzori hall.

Acest controller poate fi folosit fie pentru un "button box" suplimentar, fie pentru inlocuirea completa a electronicii defecte a oricarui joystick, pretul fiind unul foarte atractiv.

De mentionat ca tot Leo Bodnar comercializeaza si o serie de potentiometre si butoane care desi par ceva mai scumpe sunt intradevar de calitate industriala.


 

WINWING


Acesta este un producator foarte nou din China, care promite sa ofere niste produse de top la preturi decente. Se pare ca sunt pe 16 biti si au constructie metalica in proportie de 99%. Dupa cum se vede in foto alaturat, aspectul este unul deosebit si tind sa cred ca produsul final reflecta aspectul fizic. Fiind un produs foarte nou, merita asteptat putin sa vedem cum se comporta din punct de vedere fiabilitate. Este un pretendent clar pentru titlul de cel mai bun HOTAS, alaturi de Virpil si VKB.



 

VIRPIL


Actualmente VIRPIL unul dintre cei doi producatori de TOP de periferice PC. Isi are sediul in Lituania si la momentul scrierii acestui articol are cea mai completa linie de produse, de la joystick-uri generice, replici 1:1 pentru aviatie, simulatoare spatiale, la multiple tipuri de manse de gaz duale, ajungand pana la mai multe versiuni de paloniere. Cu alte cuvinte daca doriti un sistem HOTAS complet, premium si omogen ... ei bine Virpil este intradevar singura alegere posibila (noiembrie 2019).

Componentele electronice au precizie de la 12 la 14 bits (adica foarte buna), si sunt insotite de un software excelent cu ajutorul caruia se pot configura si ajusta toate optiunile posibile. Componenta mecanica este premium, toate device-urile lor avand mecanisme metalice facute sa dureze o vesnicie. Mansele sunt din plastic, insa acest aspect este nesemnificativ avand in vedere celelalte calitati.

Abordarea lor in vanzari este una foarte buna deoarece vand bazele separat , mansele separat, putand face astfel orice configuratie doresti, sau mai mult de atat putand avea chiar mai multe manse pe care le poti schimba intre ele in functie de ceea ce vrei sa zbori.

Ca si mentiune speciala, bazele joystickurilor Virpil sunt direct compatibile (fara nici un fel de adaptor) cu mansa de la Warthog TM. Si reciproca este valabila, dar cu ceva limitari in anumite cazuri.


 

VKB



Concept mansa gaz duala

Intentionat ultimul in aceasta lista, VKB este celalalt producator de device-uri premium si singurul certificat ca Official Joystick pentru DCS World. Linia lor de produse nu este atat de diversificata ca a celor de la Virpil (inca), lipsindu-le cu desavarsire o mansa de gaz. Ceea ce vedeti in dreapta este doar un concept prezentat ceva timp in urma dar care mi-a placut atat de mult incat nu am rezistat sa nu vi-l arat aici.

Din punct de vedere mecanic mecanismele gimbal sunt metalice, avand o realizare de exceptie, cu un "simt ingineresc" superior celor de la Virpil, fara a afecta rezistenta in vreun fel. Ca si particularitate, pe langa setarile clasice de came, modificari arcuri pentru forta, mai au si un fel de amortizoar reglabil care are rolul de a compensa balansul joystick-ului atunci cand este eliberat brusc. Aceasta functie poate fi foarte utila pentru elicoptere spre exemplu deorarece joystickul poate chiar ramane in orice pozitie intermediara fara reveni in punctul neutru. Mansa de tip MCG Pro are cel mai mare numar de functii posibile dintre toate device-urile enumerate in acest articol, facand-o astfel utila in orice tip de joc/simulator. Ergonomia este foarte buna, fiind de inspiratie ruseasca, mai exact din SU-57 (PAK-FA). Recomand calduros acest review unde veti primi toate detaliile posibile.

La fel ca si Virpil, baza se vinde separat de mansa, lasand la latitudinea fiecaruia sa-si aleaga ce i se potriveste mai bine sau sa aiba chiar configuratii multiple la un cost mai eficient.

VKB mai au disponibila si o replica perfecta 1:1 pentru mansa de F-14 Tomcat, creata in colaborare cu cei de la Heatblur (producatorul F-14 pentru DCS World).

La capitolul palonier au un singur model foarte simplu dar eficient si foarte practic, ce are insa o singura axa pretandu-se perfect pentru elicoptere.



276 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page